Bebeğinizin Cildi

    Bebeğinizin Cildi

    Bebeğinizin Cildi

    Dokuz aylık gebelik maratonunun sonunda nihayet bebeğinize kavuştunuz. Ay ay bebek gelişimi ve büyümesini izlemeye başladınız. Bu süreçte ebeveynleri en çok endişelendiren konulardan biri genellikle bebeklerinin ağlamasıdır. Peki, bebekler neden ağlar? Bebekler uykusu geldiğinde, alt bezleri kirlendiğinde, gaz sancıları olduğunda, ortam ısısı konforlarını bozduğunda, bazen de nedensiz ağlayabilir. Ağlamanın altında yatan nedeni bulup sorunu gidermeniz ya da nedensiz ağlıyorsa sadece kucağınıza alıp sarılmanız onlar için yeterlidir.

    Bebeklerin ağlama nedenlerinden biri de hassas ciltlerinde yaşadığı problemler olabilir. Yeni doğan bebeklerin cildi yumuşak ve pürüzsüzdür. Ancak bu yumuşaklık onların cildini hassas ve sürtünmeye karşı korumasız hale getirir. Yetişkinlerin cildine oranla %20-30 daha ince bir dokuya sahip olan bebeğinizin cildine daha fazla özen göstermeniz gerekir[1]. Öyle ki, sert bir havlu bile bebeğinizin cildini tahriş edebilir. Gelin, yenidoğan bebeklerde cilt bakımı nasıl olmalı, birlikte inceleyelim.

    Yenidoğanlarda Cilt Bakımı

    Yenidoğanlarda Cilt Bakımı

    Yenidoğan bebeğinizle birlikte artık evdesiniz ve kendinize ait günlük bir rutine alışmaya başladınız. Bebek bakımının ilk önemli aşaması onu sıcak tutmak ve beslemektir. Ancak bebeklerde cilt bakımı da bir o kadar önemlidir. Bebeğinizin cilt yüzeyinin pH’ı sizin cildinize kıyasla biraz daha yüksektir ve cildi çok hassastır. Bu yüzden kimyasal maddelere karşı çok duyarlıdır. Kullanılacak bebek bakım ürünlerinin içeriklerinde, bebek cildini tahriş edebilecek veya alerjik cilt reaksiyonlarına sebebiyet verebilecek katkı maddelerinin bulunmasından kaçınılmalıdır(2)(3). Bu nedenle bebekler için üretilen, etkililikleri klinik olarak kanıtlanmış, cilde nefes aldıran, parfüm, katkı maddesi, koruyucu ya da antiseptik içermeyen bakım ürünlerini tercih etmelisiniz.

    Bebeğiniz anne karnında sıvı bir ortamda, doğmayı bekler. Kırışık bir cilt ve ilk hafta boyunca doğal olarak soyulan verniks adı verilen koruyucu bir örtü ile doğar. Doğumu takip eden ilk 2-3 hafta bu koruyucu örtü kuru havadan dolayı doğal olarak soyulur ve yenidoğan bebeğin vücudunda kızarıklık meydana gelebilir. Yenidoğanda cilt soyulması normal bir durumdur. Bu nedenle bebeğinizin cildini ovalamanıza, losyon veya kremlerle tedavi etmenize gerek yoktur(4). Ayrıca yeni doğan bebekler salya ve bez değişimi dışında çok kirlenmez. Onları sık sık yıkayarak bebek cildini koruyan doğal yağların yok olmasına neden olabilir, cildini savunmasız ve kuru bırakabilirsiniz. Haftada 2-3 kez biraz su ve bebek cildine uygun temizleyicilerle bebeğinizin ağzını ve bez bölgesini temizlemeniz yeterlidir(4).

    Bebeklerde Egzama

    Bebeklerde Egzama

    Bebeklerde egzama, bir diğer adıyla atopik dermatit, en çok görülen bebek cildi sorunlarından biridir. Bazı bebeklerde bu durum yetişkinliği boyunca devam edebilir. Nedeni halen tam olarak netleştirilemeyen egzamaya genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun yol açabileceği düşünülür. Bebeğin cilt bariyerindeki sorunlar, çevresel tahriş edici maddelere maruz kalma, bağışıklık sisteminin zayıf olması egzamanın nedenleri arasında sayılabilir. Egzamanın en yaygın belirtisi genellikle yanaklarda ve kafa derisinde pullu, kuru, kuruluğa bağlı gözlenen kaşıntılı bir cilt görünümüdür. Buna ek olarak bebeğin diz ve dirsek içlerinde, cilt kıvrımlarında kaşıntılı, kırmızı pullu döküntüler olabilir. Bebeğinizin yüzünde egzama olursa yanaklarında ve çenesinde kaşıntılı bir kırmızılık gözlemleyebilirsiniz. Kuru ve kuruluğa bağlı pullu bir görünüme sahip olan bu kızarıklıklar kabuklu bir tabakaya neden olabilir(5).

    Bebeklerde egzema tedavisi,belirtileri hafifletme ve tekrarlamasını önlemeyi amaçlar. Egzama semptomlarını hafifletmek için doktor kontrolünde inflamasyonu ve kaşıntıyı azaltan krem ve losyonlar kullanılabilir. Hastalığın tekrarlamasını önlemek için bebek cildine uygun hipoalerjenik ve kokusuz ürünler tercih edilmelidir. Bebeğinizin giysileri, kremleri, çamaşır deterjanı gibi pek çok bebek malzemesi bebek cildini tahriş edebilecek veya alerjik cilt reaksiyonları geliştirebilecek içeriğe sahip olmamalıdır. Sık banyo yaptırmak bebeğin cildinde kuruluğa neden olarak egzamayı tetikleyebileceği için banyoyu haftada bir ile sınırlamak ve banyo süresini 5-10 dakika tutmak iyi bir fikir olabilir(5).

    Bebeklerde Konak

    Bebeklerde Konak

    Bebeğinizin yaşama ilk adım attığı haftalarda meydana gelen ve saç derisindeki bir cilt problemi olan konak, aslında bebeğin dış yaşama uyum sağlarken gösterdiği vücut tepkisidir. Doğum sonrası bebeğinizin saçları dökülür ve yerine yenileri çıkarken kafa derisini kaplayan cilt kabukları oluşur. Beyaz ya da sarı-kahverengi renge sahip olan bu kabuklar saç derisinde sert bir tabaka oluşturur. Tıpta konak hastalığı olarak tanımlanan bu durum, saç derisindeki cilt florasının dış dünyaya uyum sağlamak için geçirdiği süreçtir.

    Saç derisindeki flora tam anlamıyla gelişene kadar cilt kuru ve gergin bir yapıya sahip olur. Vücut, bu kuru ve gergin dokuyu koruyabilmek adına daha fazla miktarda yağ üreterek cilt dokusunun nemlenmesini sağlamaya çalışır. Ancak yüksek yağ oranı, saç derisinde birikir ve kuruyarak kabuk formunda sarı-kahverengi renkli konak tabakası oluşturur. Bebeklerde konak tedavisi için saçlı deriye saf sızma zeytinyağı ya da bebek yağı uygulanarak yumuşaması sağlanır. Hafif masaj eşliğinde yumuşak hareketlerle bebeğinizin saçını tarayarak konaklardan kurtulabilirsiniz. Ardından bebeklere uygun ürünlerle banyo yaptırabilirsiniz. Ancak konaklardan kurtulmada zorluk ve saçlı deride kızarıklık, kuruluk ve kuruluğa bağlı kaşıntı gibi sorunlar yaşarsanız, konusunda uzman bir dermatologdan yardım istemeniz gerekebilir(6).

    Bebeklerde Pişik

    Bebeklerde Pişik

    Bebeklerde pişik, özellikle ek gıdaya geçildiği süreçte yaygın olarak görülür. Peki, pişik nedir? Bebeğinizin alt değiştirme bölgesinde görülen parlak kırmızı renkli yaygın birinflamasyonlu cilt görünümüdür. İdrar ve dışkıya uzun süre maruz kalmak, dar çocuk bezleri veya giysiler kullanmak, alerjen bir deterjan ya da losyon, krem gibi ürünler kullanmak, bazı enfeksiyonlar, ek gıdaya geçiş yapmak, antibiyotik kullanımı ya da bebekte egzama gibi nedenler pişiğe yol açabilir. Bebeğinizin bezi kirlenir kirlenmez değiştirip her bez değişiminden sonra altını ılık su ile yıkayıp kurularsanız pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz(7).

    Her bez değişiminde, bebeğinizin cildini bebeklerin hassas ciltleri için özel olarak geliştirilen Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem ile koruyabilirsiniz. Ürünün bileşenlerinden olan Provitamin B5, cildin ideal nem seviyesine ulaşmasını sağlarken cildin sahip olduğu bariyerin korunmasını da destekler. Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem, koruyucu, parfüm, paraben ve SLS içermeyen yapısıyla her bez değişiminde kullanıma uygundur. Yapışkan olmayan yapısı sayesinde bebeklere ekstra rahatlık, annelere ise kolay temizleme imkânı sunar.

    Bebeklerde Cilt Bakımında Püf Noktalar

    Bebeklerde Cilt Bakımında Püf Noktalar

    Yumuşak dokusu ve pürüzsüz görüntüsüyle büyüleyen bebek cildi oldukça hassastır. İşte sizler için bebeğinizin hassas cildini korumaya yardımcı ipuçları:

    Bebeğinizi Güneşten Koruyun

    Bebeğinizin direkt güneş ışığına maruz kalmasını engelleyerek, hassas ciltlerinin güneşin zararlı ışınlarından hasar görmesini önleyebilirsiniz.

    • Bebeğinizi mümkün olduğunca gölgede tutun ve gölgedeyken bile boynunun ve kulaklarını kapatan bir şapka takmaya özen gösterin.
    • Bebeğinize kollarını ve bacaklarını kapatan bol, hafif giysiler giydirin.
    • Güneş ışınlarının en zararlı olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında bebeğinizi dışarı çıkarmaktan sakının.
    Bebeğinizin Tırnaklarını Kesin

    Bebeğinizin tırnakları minik olsa da keskinlik konusunda iddialıdır. Uzayan tırnaklar bebeğinizin yüzünde ve vücudunda çiziklere neden olabilir. Tırnaklarının uzunluğunu gözlemleyerek uzadığında törpüleyebilir ya da keserek cildine hasar vermesini önleyebilirsiniz.

    Bebeğinizin Altını Çok Sıkı Bağlamayın

    Bebeğinizin altını çok sıkı bir biçimde de bağladığınızda kan dolaşımını ve bebeğin rahatça hareket etmesini engelleyebilirsiniz. Cildin nefes almasını sağlayacak kadar gevşek bırakmalısınız. Aksi takdirde pişik oluşumu için zemin hazırlayabilirsiniz(7)(8).

    Kullanılan Kaynaklar:
    1. Stamatas N.G., Infant Skin Microstructure Assessed In Vivo Differs from Adult Skin in Organization and at the Cellular Level, Pediatric Dermatology Vol. 27 No. 2 125–131, 2010 Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
    2. Atherton D.J., A review of the pathophysiology, prevention and treatment of irritant diaper dermatitis, Curr Med Res Opin 2004; 20(5): 645-649 Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
    3. Atherton D.J. , Why can be done to keep babies’ skin healthy?, MIDWIVES,Volume 7: no 7, July 2004 Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
    4. https://www.webmd.com/parenting/baby/skin-care-tips Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
    5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/baby-eczema#similar-skin-conditions Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
    6. https://www.florence.com.tr/bebeklerde-konak Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
    7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636 Son Erişim Tarihi: 15.06.2022
    8. https://www.healthline.com/health/baby/tips-for-protecting-baby-ski Son Erişim Tarihi: 15.06.2022