Çok Hassas Bebek Cildi

    Çok Hassas Bebek Cildi

    Çok Hassas Bebek Cildi

    Bebeklerin cildi doğal olarak daha büyük çocukların ve yetişkinlerin cildine oranla daha hassas bir yapıya sahiptir. Yenidoğan bebek bakımı ve gelişimi için bebeğin cildine gerekli önemin verilmesi ve sağlığının korunması önemlidir. Cildin dış etkenlere karşı savunmasını oluşturan bariyer, bebeklerde daha incedir; bu nedenle tahriş edici maddeler ve diğer dış etkenler cilt dokusuna kolayca nüfuz edebilir. Aynı zamanda bebeğinizin cildi, ağırlığına göre çok büyük yüzeye sahiptir ve bu da tahriş için daha fazla alan anlamına gelir. Henüz yaşama yeni hazırlanan hassas bebek cildi güneş ışınlarına ve dış etkenlere karşı da daha savunmasızdır. Ayrıca yaşamın ilk üç ayında bebeklerin cilt pH’ı yetişkin cildine oranla daha yüksektir.(1) Tüm bu nedenler bebeklerin hassas cilt yapısına sahip olmasına yol açar. Ancak bazı bebeklerin cildi, normale oranla daha hassas olabilir ve diğer bebeklerin ciltleri tarafından tolere edilebilen durumlara aşırı reaksiyon verebilir. Böyle ciltler çok hassas bebek cildi olarak tanımlanır.

    Çok Hassas Bebek Cildi Özellikleri Nelerdir?

    Bebeğinizin çok hassas cilde sahip olduğunu cildinin çeşitli maddeler verdiği reaksiyondan anlayabilirsiniz. Örneğin bebeğinizin cildi banyodan sonra kuruyabilir ve cilt üzerinde kızarıklıklar gelişebilir. Herhangi bir losyon ya da krem kullanıldığında da cilt reaksiyon verebilir. Ayrıca bebeğinizi giydirdiğinizde muhtemelen kullanılan deterjan ya da kumaş boyalarından kaynaklı cilt değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz. Normal günlük bebek bakımı aktivitelerinden sonra bebeğinizin cildinde herhangi bir değişiklik ya da reaksiyon fark ederseniz, bu belirtiler çok hassas cildi olduğunun işareti olabilir.(2)

    Çok Hassas Ciltli Bebek İçin Nelerden Kaçınılmalı

    Çok Hassas Ciltli Bebek İçin Nelerden Kaçınılmalı?

    Bebeğiniz çok hassas cilde sahip ise bebeğin cilt bakımı için aşağıdaki önerileri dikkate alarak cilt sağlığının korunmasını sağlayabilirsiniz:

    • Bebeğinizi sık banyo yaptırmayın. Banyo süresini uzun tutmaktan ve suyun çok sıcak olmasından kaçının.
    • Bebek cildini kurutan temizleyiciler kullanmamaya özen gösterin.
    • Sadece bebekler için özel olarak üretilen ürünler kullanın.
    • Kurutucu özellikli temizleyiciler kullanmaktan kaçının.
    • Bebeğinizin cildini ovmadan yumuşak tampon hareketlerle kurutun.
    • Evinizi aşırı ısıtmayın.
    • Soğuk havalarda bebeğinizin vücut sıcaklığını koruyun.
    • Bebekler için özel olarak formüle edilen nazik bir çamaşır deterjanı kullanın.
    • Bebeğinizin tırnaklarını, cildindeki kuru kalmış bölgeleri kaşımasını önlemek için kesin.(3)
    Bebeklerde Cilt Tahrişine Ne İyi Gelir?

    Bebeklerde Cilt Tahrişine Ne İyi Gelir?

    Bebeklerde birçok nedene bağlı olarak cilt tahrişi görülebilir. Aşağıdaki önerileri dikkate alarak bebeklerde cilt tahrişi oluşma riskini en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz:

    Bebek Ürünlerinizi Dikkatli Seçin

    Bebeğiniz için kullandığınız tüm ürünlerin bebek cildi ile uyumlu ve etkililiklerinin klinik olarak test edilmiş olmasına dikkat edin. Yaşamın ilk yılında bebek cildinin doğal bariyerini korumaya yönelik geliştirilen ürünleri tercih edin. İdeal bir pişik önleyici krem/merhem içeriğinde olması gereken dokuz ideal özelliği karşılayan (uzman pediatrik dermatologların katıldığı uluslararası bir panelde kararlaştırıldığı şekilde) Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem gibi bebekler için özel olarak formüle edilmiş ürünleri kullanabilirsiniz.

    İyi Bir Banyo Rutini Oluşturun

    Bebek cildinin her zaman temiz olması genel sağlık durumunun korunmasında önemli rol oynar. Ancak çoğu uzman, bebek cildinin kurumasına yol açtığı için bebeklerin her gün banyo yaptırılmasını önermez. Bebeğinizin yüzünü, ellerini ve poposunu her gün temiz ılık su ve pamuk yardımıyla temizleyebilirsiniz.(3) Bebeğinizi yıkarken bebekler için özel olarak formüle edilen ürünler kullanmaya dikkat edin. Ayrıca banyo suyu aşırı sıcak olduğunda bebek cildi tahriş olabilir, bebeğinizi ılık su ile yıkamaya özen gösterin. Banyodan sonra, hassas bebek cildi için de uygun olan; koruyucu, parfüm, renklendirici ve SLS içermeyen Bepanthol® SensiDaily Vücut Kremi gibi bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Nemlendiriciyi bebeğinizin tüm vücuduna temiz ellerle ovalamadan tampon hareketlerle hafifçe uygulayın.

    İyi Bir Bebek Bezi Uygulaması Sağlayın

    Bebeklerde pişik oluşumu en sık rastlanılan durumlardan biridir. Doğru bebek bezi kullanımı ile pişik riskini en aza indirebilirsiniz. Bebeğinizin bezi kirlenir kirlenmez değiştirin. Tek kullanımlık bebek bezleri, yıkanabilir bezlere oranla daha az pişiğe neden olur. Pişiği önlemek için tek kullanımlık bezleri tercih edebilirsiniz. Her bez değişikliğinde Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem ’i, popo ve genital bölge üzerine ince bir kat halinde uygulayarak kullanabilirsiniz. Ürün,lanolin ve provitamin B5 içerir, böylece pişik oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Bepanthol® Baby Pişik Önleyici Merhem koruyucu, paraben, SLS ve parfüm içermez.

    Bebeklerde Cilt Kuruluğu Nasıl Anlaşılır?

    Bebeklerde Cilt Kuruluğu Nasıl Anlaşılır?

    Bebeklerde cilt kuruluğu, sık görülen bir problemdir. Narin bir yapıya sahip olan bebek cildi; dış etkenler, genetik faktörler ve bebek için kullanılan ürünlerden dolayı kuruyabilir. Bebeğinizin cildi pul pul görünüm sergiliyorsa ve bu görünüme eşlik eden kızarıklık ya da kaşıntı yoksa cildinin kuru olduğu söylenebilir. Kuru cilt görünümü özellikle bebek vücudunun dirsek, yüz ve bacaklarında fark edilebilir.(4)(5) Bebeğinizin cildini yakından takip ederek olası cilt problemleri konusunda uzman bir doktordan yardım alabilirsiniz.

    Kullanılan Kaynaklar: